Vitamín D je v tukoch rozpustný vitamín , ktorý má veľmi veľa účinkov v rámci imunitného systému,ale zohráva dôležitú úlohu aj čo sa týka alergických a zápalových ochorení organizmu.

 

Naše telo je schopné si samo vyrobiť cca 80%  vitamínu D, avšak len za predpokladu dostatočnej dávky  slnečného žiarenia, čo je  v našich zemepisných podmienkach problém minimálne od septembra do mája.

 

Vitamín D môžeme vnímať ako hormón na úrovni genómu a esenciálne ho vnímame ako  regulátor metabolizmu vápnika a fosforu.  Jeho nedostatok tak má kostné aj mimokostné  následky. Deficit D vitamínu je spájaný s vyšším rizikom respiračných infekcií, ich komplikovaným priebehom  a vyššou mortalitou, platí to napr. aj u Covid-19.

Pri nedostatku vitamínu D dochádza k zhoršeniu funkcie imunitného systému, je zvýšený výskyt kardiovaskulárnych, zápalových a ďalších chorôb. Vitamín D , analogicky ako napr. zinok, je spájaný s nižšou pravdepodobnosťou rozvoja alergických ochorení.

Suplementácia vitamínu D je preto dnes už štandardnou súčasťou manažmentu alergických aj imunitne podmienených ochorení.

 

Podľa  posledného prieskumu na Slovensku  sa ukázalo, že nedostatočná hladina vitamínu D v krvi je široko rozšírený problém vo všetkých vekových kategóriách. Napriek snahe o dostatočný príjem však často trpíme jeho deficitom , a preto je potrebná zodpovedajúca suplementácia.  Treba spomenúť, že ako potravinový doplnok je vhodnejšia forma cholekalciferol .

 

Vitamín D je v dnešnej dobe vnímaný ako štandardná súčasť prevencie a liečby širokého spektra ochorení. Ako lekárka vítam možnosť jeho bezplatného stanovenia u svojich kapitovaných pacientov, ktoré využívam v rámci preventívnej prehliadky, alebo iného krvného vyšetrenia. (Platí pre zdravotné poisťovne 25,27. U poistencov 24 je toto vyšetrenie  hradené len pacientom, poisťovňa ho neprepláca).

 

 

Autor článku: MUDr. Magdaléna Majerčíková